Wednesday, 8 June 2011

Kosong

Bismillah...

Seorang kakak pernah berkata,
Aku seorang yang mudah untuk down..
Ketika itu aku hanya mampu membalas dengan senyuman,
Senyuman tanpa rasa, kerana benarlah apa yang ia jangka..

Tidak tahu apa masalah sebenarnya,
Hari hari ditempuh tanpa semangat seperti biasa,
Bukan tidak pernah untuk bangun semula
Tapi kaki masih degil dan terikat kuat di bumi nyata
Sudahnya, hanya melihat sahabat-sahabat semakin maju mendaki di hadapan
Sedangkan diri masih di titik yang sama.

Mahu luah pada siapa?
Hanya kalam bisu mencoret rasa..
Seakan teman yang setia..

Sering bertanya pada iman,
Apakah kau masih belum bersedia?
Hati, kemana hilangnya ruhi?
Tidak mungkin boleh berpatah kerana cuma ini jalan satu-satunya..

Tidak akan berhenti,
Walau sekuat mana iman diuji..

20 comments:

Aina Fadzila said...

dear, awk okay ke? :) kita tgk awak macam ada masalah je kebelakangan ni. sabar ye awk. kita tau awk kuat. ♥ be strong. kerana, awak insan terpilih olehNya awk :)

alyaa ali said...

be strong pika.masih ada Allah yang setia mendengar setiap permasalahan kita.
andai Allah itu boleh memberikan kte bahuNya untuk kte menangis dan menceritakan segala masalah pasti telah Dia berikan.
tapi mungkin Dia nak kte sentiasa berdoa kepadanya kerana mungkin juga jika Allah memberikan bahunya kepada kita, apabila sudah selesai masalah itu kte melupakanNya dan mencariNya semula bila masalah tiba.
ada hikmah kan? terkadang susah juga untuk kita cari teman yg mampu mendengar masalah kita.
mungkin ada rakan yang masih belum mampu memahami niat kita untuk berubah kan?
itulah istimewanya dugaan. kita akan sentiasa ingat pada Allah. =)
Alhamdulillah Allah masih mahu memberikan kesedaran itu pada kita.jika Allah menariknya semula,pasti sukar untuk kita mencarinya semula.

mungkin kata2 ni mcm peringatan kepada diri sendiri lebih banyak tapi apa salahnya untuk berkongsi juga kan? I envy you pika. insyaAllah akn cuba untuk melangkah sedikit demi sedikit ke jalan yg diredhai Allah. =)

..::c i x c é d o t::.. said...

♥ be strong. kerana, awak insan terpilih olehNya..

yes, awk insan terpilih olehNya syg.
dugaan yang mendatang itu ada hikmahnya, pasti! sabar, yakin dan percaya pd jnji Allah.
Allah itu the Giver of Peace, Protection, Safety, Life, Daily Bread & Honour.
Allah itu also the Remover of Difficulty, the All Knowing, the Forgiver of Sins, the One who accepts Doa, the One who Rewards, the One who Answer, the Satisfier of all Needs, the One who causes advancement, the Hearer of Repentance and the Righteous Teacher..

*lets remain thankful with what we have.. :)

kruN.ch said...

"insyaAllah,biar luka2 calar balar,tapi nanti kita akan berdiri teguh juga ;') " pqah awk bg saya ayat ni masa saya down.. ni saya share balik :))) sama2 bangun balik pqah jom :')

shairazi sharizan said...

dikala saya down,,mendgr lagu yg mmbgkitkan hamasah menyegarkan

Akmal Khalidah said...

Kak Iqa,Allah always with you :)

saya doakan yang terbaik untuk akak ;)

fatinmarini said...

assalamualaikum ukhti syafiqah.

jangan kecewa bila rasa kosong, sayang. itu biasa untuk kita yang baru bertatih di jalan ini. saya sentiasa anggap ini salah satu cara tarbiyyah olehNYa.

mungkin Dia tarik sedikit 'rasa' itu supaya kita kenal dan faham 'rasa' itu dengan sebenarbenarnya. supaya bila kita dapat kembali 'rasa' itu, kita akan lebih menghayati dan menghargai. akan ada ketika, kita akan menangis terduduk kesyukuran bila 'rasa' itu balik kembali.

pada saat itu, kita akan mula nampak betapa hebatnya 'rasa' yang dikenal sebagai Cinta pada Dia Yang Esa.

doa saya untuk ukhti sentiasa. kuat ya? :')

Wise_souL said...

saya suka entri ni..kerana sy berkongsi keadaan yg sama

SYAFA MOHAMED said...

awak..walaupun kita baru kenal,tapi syaf tahu syafiqah nie orgnya penuh dgn semnagat...yang cepat bangkit tatkala terjatuh....:)

semoga Allah jaga hati awk,menyayangi awk juga...lebih dr hamba lain mampu..

uhibbukifillah

nusrah said...

assalamualaikum syafiqah,
saya faham perasaan awak, sy pernah rasa keadaan yg sama. saya juga bukan insan yg terus maju ke hadapan. byk kali terjatuh, kadang2 terpaksa merangkak utk bangun semula.

Allah yang lagi maha mengerti hati hamba-hambaNya. Saya doakan yg terbaik utk awak. Yang penting hablum minaAllah wa hablum minaAnnas. Jaga hubungan dgn Allah, jaga hubungan dgn manusia. Be strong my dear. Im always have a big 'shoulder' 4 ur tears.

syafiqah.rahmat said...

Aina sayang :)

Alhamdulillah,dah okey ^_^ insyaallah :) terima kasih sangat for being the first comment here ^^ sangat terharu ;') maaf ye lambat balas,dah okey/stabil baru la berani nak taip kat sini T_T

aina pun kena be strong tau tau :) you are such a sweet girl.jangan pernah mengalah. ^^ kata2 buat diri sndiri juga ^^

syafiqah.rahmat said...

Alyah, :)

Lama kita tidak berborak kan,rasa jauh je.hmm.Alhamdulillah,syukran jazilan sayang atas kata-kata nasihat ^^ sangaaaaaaat2 hargainya~
kadang2 diri ini mudah je terlupa yang nikmat dugaan itu adalah kita kembali mencariNya.Astaghfirullah..

sungguh mudah kita lupa :(
semoga selepas ini lebih kuat andai diduga :) biiznillah..
sama2 kita kuatkan diri ya alya =) terima kasih sangat2 sekali lagi.
suka kata2 awak ~

May Allah bless you my dear :)

syafiqah.rahmat said...

Cix,

Awak~~~ huuu.walaupun kita jarang berkongsi rasa,tapi ntah napa macam faham sangat je perasaan tu kan T__T
Allah Allah..percaya dengan janji Allah.yup..sendiri mungkin alpa,hingga tidak yakin apa yang diberikanNya :(

betul2,remain thankful,for the love He has given,
Alhamdulillah~~ ^_^

syafiqah.rahmat said...

krun~~ huk.

ayat tu terkena pada diri saya balik.betul kan,bila kita cakap pada orang,sebenarnya ayat tu akan berputar dan akan balik pada diri sendiri,

huuuu.tak lupa dah!
terima kasih awak!! saranghae! lillahitaala :)

syafiqah.rahmat said...

Shairazi Sharizan,

Yep,suka dengar nasyid dari Izzatul Islam dan shoutul harakah.
sangat memberi inspirasi :)

jzkk.May Allah bless.

syafiqah.rahmat said...

Adik Akmal,

Jazakillah kheir sayang~ ^__^ terima kasih selalu bagi akak kata-kata semangat,Allah..terharu akak,adik yang kecil ni mampu bersemangat sebgitu sekali ^^ Alhamdulillah,semoga kamu menjadi muslimah yang hebat ya ^^

<3
akak ,
:)

syafiqah.rahmat said...

Ukhti fatin,
Waalaikumussalamwarahmatullah..

ukhti,selalu shj kata2 ukhti terkesan di hati sy T_T sungguh kan,memang ini cara tarbiyyah yang terbaik dariNya,mengapa tidak mahu menerima.Allahurabbi..sedangkan para sahabat sendiri juga pernah merasainya,jangankan kita hamba yang biasa..

betul tu,saya masih brusaha utk mengembalikan 'rasa' itu semula.masih mencari jiwa dalam setiap sujud padaNya.mudah2an diterima. :')

jazakillah kheir ukhti..doa saya tidak putus dari sini buat ukhti di sana.
moga kuat juga ya? ^^

syafiqah.rahmat said...

Wise Soul

Ukhti :) Assalamualaikum..salam ukhwah dari saya :)

Jazakillah kheir sudi singgah di sini ^^ malu rasanya tiada apa yang mampu disajikan,tiada entri yang bermanfaat untuk sajian ruhi.Allah..hanya luahan rasa tatkala diri terjatuh tersungkur..assif ya ukhti T_T
moga2 kita sama2 mujahadah dan tsabat di jalanNya..insyaAllah.saling mendoakan :)

syafiqah.rahmat said...

Ukhti Syafa,

Allah..terharuu nye T_T syafa,awak sangaaaat2 baik tahu? huhu.kan kan? kita baru je kenal, tapi rasa macam dekat je.hmmmm :( terimakasih syafa,sangat2.semoga Allah kuatkan awak juga,sama2 kita mujahadah untuk mencapai redhaNya.
insyaAllah,teringin nak jumpa awak la T_T

syafiqah.rahmat said...

Nusrah,

Waalaikumussalamwarahmatullah :)
Hmm..kan? rasanya macam berkali-kali dah terjatuh tersungkur tapi Allah masih lagi mahu menarik diri ini kembali bangun..malu rasanya,tapi Allah tu sangat luas rahmatNya kan? ^^ mudah2an rasa ini kekal dan sama2 dapat dikongsi dengan para saudara di luar :) insyaAllah..jzakillah kheir awak~ saya doakan awak sentiasa kuat dan dipermudahkan dalam urusan dunia dan akhirat,semoga segalanya niat kerana Allah :)

Habluminallah,wa habluminannas :)
insyaAllah.jzkk atas perkongsian! ^^
<3