Thursday, 30 December 2010

深深的祝福

Bismillah..
 In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful


Beberapa hari lagi berakhir sudah semester ketiga..
kenangan suka duka tiada mungkin dilupa
mohon maaf jika pernah tersilap kata
tersalah bahasa
 untuk imtihan akhir ni, semoga kita sama-sama berusaha yang terbaik ya? 
and jangan lupa niat kerana ALLAH jua. 

"Bittaufiq wannajah fil imtihan ;) "
semoga Allah memberi mu petunjuk dan kejayaan 
借此机会,我予以最真诚的祝福
希望我们都顺利通过期末考试!
好好 加油!

selamat menduduki peperiksaan akhir semester .
TAWAKAL+USAHA+DOA



moga Allah permudahkan kita semua. ameen. *cepat ameen sama-sama*

eh eh sebelum terlupa, ini bekal doa sebelum  masuk kelas/dewan nanti .:)


p/s : peh.tetiba nervous pulak nak exam dah ni. =.=" nota3x.. wuu.nak balik malaysia gak~ T.T


Wednesday, 29 December 2010

First snow in 2010

Bismillah...

Ya Allah...akhirnya........ its SNOWING... ^^ 
Alhamdulillah...

Tuesday, 28 December 2010

Malu

Bismillah...
Sabda Nabi SAW : 
"Sifat malu pada seorang lelaki itu baik,
tetapi terbaik jika ia terdapat  dalam diri seorang wanita." 

*tarbiyah dzatiyah*
:)


Sunday, 26 December 2010

Syahid.

Bismillah..

Petang sabtu,12 Februari 1949, di Jalan Ramses, Kaherah.
Dia ditembak oleh tangan-tangan pengkhianat,
gugur lah seorang pejuang, pembela Islam,
mereka menumbangkan tubuhnya,tetapi fikrahnya telah menembusi jiwa-jiwa,
bermulalah darahnya menyirami pohon dakwahnya..

semoga Allah tempatkan rohnya di syurga. -Al Fatihah.-

As-Syaheed Imam Hassan Al-Banna


Friday, 24 December 2010

Ringkas padat. =p

Assalamualaikum wbt semuaa. :) okayokay saya tahu.*angkat tangan surrender* sekarang saya asyik tulis puisi entahmacamhape. sebab takda ilham nak tulis panjang panjaaang. :D *alasan boleh terima tak?
okay kasik briefly idea sikit ye.

-BEIJING maaakin sejuk. hari ini pagi-pagi nak pergi kelas, suhu -13' celcius. sangat seronok bukan? -.-" tapi sayang salji belum turun menyapa bumi lagi. mungkin dosa-dosa penduduk sini membatasi nikmat Allah yang satu itu kan.?
-2 minggu lagi final exam, doakan saya ek ? =D
-alhamdulillah, tarbiyah dzatiyah dan usrah QS2 & Kafeiguanr berjalan seiring. insyaAllah mudah-mudahan berjaya mencapai azam tahun ini :)
-adik saya , Syafrin Aqhasha dah dapat keputusan PMR dia. Syukur Alhamdulillah.even tak lah sehebat adik Al hazen kan. haha.
-kakak murobiyah saya dah kahwin. wah! jelousnya! semoga akak bahagia bersama zauj dan bina beit muslim yang cemerlang ye ;)  rindu akak..nanti datang beijing lagi tau :)
-lagi apa ya? hmm.. hati ? :) saya dah 'recover' lah.. ^^

nak pinjam kata-kata seorang sahabat dari padang pasir boleh tak? mohon izin ya. *nama dia tak boleh mention kat sini. orang kuat majlis ape ntah kat sana. ;p

"aku berusaha menjaga diriku.

maka

aku juga mahukan seseorang yang berusaha menjaga dirinya~"

:)

Kerana cinta itu..

Bismillah...

Mata itu direnung dalam-dalam..
"Siapa cinta di hati mu?"
"Allah dan rasul."
Jawabnya lantas. tiada ragu.

Pelik.Manusia itu memandangnya pelik.
"Apa kau sudah lupa akan hikayat cinta kau dahulu?"
"Cinta aku dahulu tiada bermata.Apa mungkin ia boleh membawa aku kepada Pencipta ku andai ia sendiri tidak mampu bergerak sendiri? "

Ya, kerana cinta itu, aku mengenali Nya,..
dan kerana cinta itu, rela aku lepaskan dunia..


p/s : Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi hambaNya.. Sesungguh nya, yang selalu menzalimi hambaNya ialah diri hamba tu sendiri..Sebabnya hamba tu degil. Dia mahukan yang bukan haknya, yang bukan milik dia. -Copy Saya Bertanya kepada Emak^^-

Saturday, 18 December 2010

Dan subuh itu dia menangisi dosa-dosa nya yang lalu..

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ   

Bangkit dari perbaringan

hamba itu memilih untuk bertemu kekasihnya yang dirindui selalu

di tikar sejadah yang kian lusuh

dia bersujud, berteleku

lidah basah disirami kalimah-kalimah suci

dan subuh itu, dia menangisi dosa-dosa nya yang lalu

tanpa dia sedari,

penghuni langit sedang menyaksikan pemandangan yang sangat indah sehingga memukau pandangan mereka.


penjelasan : "Mereka yang bangun sepertiga malam untuk bertahajud , rumahnya kelihatan bercahaya dari pandangan penghuni syurga, seperti kita menyaksikan bersinarnya bintang yang ada di langit pada waktu malam." =)

 

p/s : lama tak buat puisi, ayat tunggang langgang. maelish.. :(

 

 

Tuesday, 7 December 2010

New Chapter in a Life Book. -Maal Hijrah-

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ   

In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful 

Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah..rasa nya tidak cukup kata kata ini untuk menggambarkan betapa aku bersyukur diberi peluang hidup sehingga ke hari ini. di bumi Beijing ini. bernafas lagi.masih diberi nikmat kelazatan iman. syukur . :)

pernah terbaca status seorang murobbi dari jepun, katanya,

" the leaves were falling...
falling as if from far up
upon the land of gold
this soul was falling..
and yet there was 
Someone whose hand entirely calm
holding up this falling
and the sky that day was brighter than other days
it was autumn, 3 years ago when i was in japan..
and it was the first time i met my love Allah & Islam
so 3 is my true age!!!

what age are you?"


-- aku baru berumur satu tahun. :)

ya,umur ku satu tahun ..macam anak yang baru belajar bertatih, belum pandai berjalan sendiri, belum pandai berbicara, semuanya masih perlu dibimbing oleh orang dewasa.
begitulah hidup ku.

setahun yang lepas, aku baru betul-betul mengenal Pencipta ku..
setahun yang lepas, aku baru betul-betul memahami tujuan penciptaan ku..
setahun yang lepas, aku ibarat 'dilahirkan' semula, seperti bayi yang baru keluar dari perut ibunya..
selama setahun yang lepas, aku bersama-sama 'bayi-bayi' yang lain 'dijaga' dengan rapi oleh naqibah dan murobbi-murobbi..
kami 'disusui' dengan ilmu dari kalam Allah..
kami dibesarkan dengan tarbiyah dari Allah..
kami juga 'dipakaikan' dengan pakaian takwa..
Alhamdulillah..
sehingga kini, kami masih 'dijaga' dengan begitu sekali..
cukup indah ukhuwah ini..
sehingga membuka mata ku betapa luasnya nikmat di bumi Allah ini..
Allah...indah sungguh.. ;')

andai aku jatuh, jangan biar aku tersungkur..
pimpin lah aku, bimbing lah aku..
menuju jalan lurus kepada Allah yang satu.

May Allah grant you with goodness.. ;') insya-Allah..

Awal Muharram. membuka lembaran baru dalam hidup ku..
tarbiyah dzatiyah akan diteruskan sehingga hilangnya jahiliyah dalam hati..
semoga menjadi individu muslim yang berjaya, syafiqah. :)

SALAM MAAL HIJRAH saudara ku sekalian. :)


 

Sunday, 5 December 2010

jazakillah kheir

In the name of Allah, the Compassionate, the Merciful.

I really believe life is a test, its full of challenges and rewards
and if you take all that comes your way no matter how it hurts and do the right thing
you will pass this test in the end,
trust in Allah and love your family its all that matters .:)

jazakillah kheir kpd sahabat sekalian. :)
heart : syafiqah.

(3:139) Dan janganlah kamu merasa lemah,dan jangan pula bersedih hati. sebab kamu paling tinggi darjatnya, jika kamu orang beriman.

sesungguhnya Allah tidak akan sia-siakan hamba yang berdoa padaNya. 

*senyum*
 :)





Saturday, 4 December 2010

Ujian Pertama

Bismillahirrahmanirrahim..

today is the day. everything comes out to be so tough for me. I know its sunnatullah to be like this. setiap daieyah akan diuji. ya, SAKIT. sangat sakit untuk mencabut jahiliyah dari dalam hati ini. kerana ia berkait dengan perasaan, HATI. sayang. KENANGAN. tapi kalau dah ia akan mengurangkan cinta kita kepada Al Khaliq, tentu sahaja ia perkara yang tidak elok. bukan?

kalam terakhir dari saya untuk kamu,

awak..
saya dah tahu semuanya..
she's a good girl for you..
and the most important is, she loves you.
saya tahu awak bahagia dengan dia.
pergilah..
saya bukan diri saya yang dulu lagi.
saya ada tugas lebih penting.
saya reda andai ini ujian pertama dari Allah untuk hamba yang mencintaiNya,
pesan saya cuma, jaga Allah, jaga iman..
dan terima kasih untuk semuanya.
salam,
ieka.


antara hitam dan putih tiada kelabu, maka antara benar dan batil tiada kompromi lagi. 

(3:14) Dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan, berupa perempuan-perempuan, anak-anak, harta benda yang bertumpuk dalam bentuk emas dan perak, kuda pilihan ,haiwan ternak, dan sawah ladang, itulah kesenangan hidup di dunia. dan di sisi Allah- lah tempat kembali yang baik.

***
Rabbana innana amanna faghfirli lana zunu bana waqina 'azabannar.

( ya Tuhan kami,kami benar-benar beriman, maka ampunilah dosa-dosa kami dan lindungilah kami dari azab api neraka.)
ameen.


Cinta kepada ALLAH dengan ketaatan,
cinta kepada RASUL dengan keperibadian mulia,
cinta kepada JIHAD dengan perjuangan,
cinta kepada makhluk dengan mentaati Allah,
mencontohi rasul dalam berperibadi dan sentiasa hidup dengan PERJUANGAN yang pastinya
menagih PENGORBANAN..


 Allah..... :'(   kuatkan hatiku....semoga cinta ku pada Mu melebihi cinta ku pada makhluk Mu..

Friday, 3 December 2010

Quotes

Manusia yang hidup untuk mengharapakan pujian orang lain
sebaliknya akan mati akibat pujian pujian tersebut.
jangan kisah pandangan orang terhadap kita
kisahlah pandangan Allah terhadap kita . :)
ikhlas,
syafiqah.


Thursday, 2 December 2010

Istiqomah

Bismillah..

Ya Allah. hari ini baru aku tersedar. betapa lalai nya aku selama ini dengan duniawi . :(
al haq sudah disaksi, tapi tiada tindakan yang diambil untuk melaksanakannya..
ampun kan hamba Mu ini ya Rabb.. :(


p/s : Ubah lah diri mu sebelum kamu mahu merubah manusia di sekelilingmu. ISTIQOMAH.
daieyah sekalian. kita bakal mencorak perubahan, maka langkah pertama haruslah dimulai dengan diri sendiri ya? :) jia you! wo men yi ding ke yi zuo dao de. :)

Wednesday, 1 December 2010

Syahadatul Haq

Bismillahirrahmanirrahim..

(3:142) Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga.padahal belum nyata bagi Allah orang orang yang berjihad di antara kamu, dan belum nyata orang orang yang sabar.

(3:143) Dan kamu benar benar mengharapkan mati(syahid) sebelum kamu menghadapinya, maka(sekarang) kamu sungguh,telah melihatnya dan kamu menyaksikannya.

Subhanallah..semoga para daie dan daieyah teruskan perjuangan. Kita sama sama mendukung tanggungjawab menyampaikan kebenaran kerana telah membuat penyaksian terhadap Al-haq. (syahadatul haq) Ujian ini baru bermula. sabar ya? :)

Imam As-syahid Hassan Al Bana pernah berkata," wahai ikhwan, perlengkapkanlah dirimu dengan mendapat tarbiyah yang sahih dan pengalaman serta ujian yang terperinci... ujilah para bakal pejuang dengan amal yang kuat yang banyak, yang tidak disukai oleh mereka, yang membebankan mereka dan pisahkanlah mereka dengan hawa nafsudan kebiasaan mereka agar mereka tahu apa... itu HAKIKAT PERJUANGAN..."

para ikhwanul muslimin telah menghadapi lebih berat ujian berbanding kita. mereka bermati-matian pertahankan bumi palestin dari tangan tentera zionis Israel. Namun apa yang mereka dapat sebagai balasan? HUKUMAN dari kerajaan mesir. Mereka disiksa dalam bilik-bilik kecil yang gelap itu. di sebalik palang-palang besi, iman mereka diuji sehebat-hebatnya. Pelbagai jenis seksaan mereka hadapi semata-mata kerana menjalankan kewajipan seorang Muslim. Ya Allah.semoga Kau cucuri setiap roh para syuhada dengan rahmat Mu yang tidak terhingga. Dan masa itu juga, gugurnya seorang pejuang , HASSAN AL BANA ditembak mati. SYAHID. aku kira itu lah pengakhiran yang akan dihadapi bagi setiap pejuang Islam. tetapi tidak mengapa, roh itu kekal hidup di sisi Penciptanya. ;') 
 
Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah : “Apakah yang diperbuat musuh padaku!.. Aku, terpenjaraku adalah khalwat.Kematianku adalah mati syahid. Terusirku dari negeriku adalah rekreasi.”

Perjuangan ini telah bermula sejak azali, dan akan diteruskan oleh generasi seterusnya. biar berpuluh cedera,biar berpuluh syahid, akan ada penyambung nya. kerana dakwah itu akan terus berdiri walaupun tiada lagi manusia untuk mendirikannya. ;)


Tuesday, 23 November 2010

Aidiladha ke2 di Beijing :)

Bismillah.. :) 

Alhamdulillah, hari ini pagi pagi dah bersemangat , siap siap untuk ke Masjid NiuJie, untuk menunaikan solat sunat Aidiladha. walaupun tiada keluarga menemani, sambutan Aidiladha masih dirai. :) suhu sejuk menggigit tubuh tidak lagi terasa, kerana kehangatan Aidiladha lebih bermakna.
~3' degree celcius. hee..DSLR tersayang aku muroqib kami pergi ke sana.;p



8.30 pagi - Perhentian Bas BFSU Xiyuanr

*kamera nabila* amalina, aku, wanny & zarina :)

9.15 pagi- Masjid Niujie

jemaah lelaki terlalu ramai, solat di luar.

10.00 pagi- solat sunat aidiladha.

saf wanita  penuh di ruang solat. kawasan luar terpaksa digunakan. hebat tak solat pun pakai winter coat? :p

usai solat.
Islam unites all ppl around the world ;)

kami : zarina, amalina, nabila, syafiqah(saye), wanny, and azrina :)


BINATANG SYURGA ;') 
terharu tengok lembu lembu dan qibas yang bakal dikorbankan. terbayang alangkah bertuahnya mereka kerana dipilih terus ke syurga. fikirkan nasib diri, apa mungkin dapat mencium bau syurga kelak?









Proses Qurban *sila jangan tengok jika anda fobia darah* :p

jangan menangis wahai makhluk terpilih..
darahmu tidak sia-sia mengalir di bumi ini..
kelak menjadi tunggangan mulia di akhirat..
menuju ke syurga firdausi..
andai kita bertemu di sana..
harapnya menjadi pengakhiran terindah ;)

























SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA :)






Tuesday, 16 November 2010

Salam perantauan ke-2

Bismillah..

Salam Aidiladha 
buat keluarga tercinta
;')
doa ku sentiasa melingkari kalian di sana..

rindu.


Aku suka

Bismillah..

Aku radikal, kata mereka.
Aku balas "Aku konservatif."
"Engkau eksentrik", ujar mereka lagi.
Aku bidas "Tidak...cuma berbeza"
Mereka diam. Aku bertanya.
"Atas dasar apa untuk menilai seseorang?
Wang, harta, rupa atau darjat?"

*Sunyi*

Aku teruskan,"Kalau salah satu antara itu, aku tiada. Aku hanya seorang perempuan angkuh yang merasa dirinya nenek tua umur 73, vintaj. Kesendirian hidup dalam solitari itu baginya ketenangan. Kebingitan juga tidak diendahkan tapi jangan alam dicemarkan. Mimpinya mudah saja; merantau ke pelosok dunia dalam kereta api,mengambil foto sepanjang perjalanan & menjadi seorang abd' sentiasa bersyukur. Moden tapi minimalis disertakan kemasan kayu adalah deskripsi casa impian beliau. Waktu senggangnya diisikan dengan mendengar musik, tidak kira apa jenis; universal. Gitar beliau yang berusia 5 tahun baru digunakan sepenuhnya tika ini, dan mungkin kalian akan berkesempatan untuk didendangkan Stairway to Heaven, hasil tunjuk ajar Ana, rakannya...justeru apa lagi, ya? Benar, aku pemikir yang suka menyusahkan hidup orang yang ingin tahu seringkas mungkin tentang aku."

*Senyum*

---------------------------------------------------------------------------------
bait bait kata itu menyentuh, aku juga begitu.
dunia ini terasa bisu andai semua memiliki pemikiran yang sama.
mau kah kamu menjadi salah seorang daripada mereka?
tidak.
aku ialah aku.
ingin terbang setinggi langit
tapi masih tetap tunduk sujud pada Ilahi.
milik Al Khaliq.


p/s : mula merepek.abaikan. -.-"



Monday, 15 November 2010

Cinta tak seharusnya memiliki

Bismillah....

CINTA memang tidak seharusnya memiliki.
andai diri ini ditakdirkan harus pergi. biar ku genggam MARUAH DIRI,
agar tidak terjatuh tersembam di bumi. akan ku kalung cinta ini, sebagai ganti.
buat mengenang diri mu sebgai cinta duniawi. 
ALLAHUAKBAR.
 
 

Sunday, 14 November 2010

1...2....3.......


PATHETIC.
thats all i can say.
Allah..... ;'(


Saturday, 13 November 2010

Allah.... Allah....Allah....

Allah..
Lemahnya diri ini
Baru sikit Allah menguji
Sudah rebah tak mampu berdiri

 Allah..
Lemahnya diri ini
Baru saja bayu dunia menyapa pipi
Sudah melayang tak sedarkan diri

Allah..
Lemahnya diri ini
Baru sekelumit keindahan wajah diberi
Sudah mula lupa diri

Allah..
Lemahnya diri ini
Baru sikit kejayaan diberi
Sudah lupa siapa yang beri

Allah..
Lemahnya diri ini
Baru sikit buat kebaikan
Riak dan ujub bersorak riang

Allah..

Lemahnya diri ini
Bila suatu kebajikan dimulakan
Tak berdaya nak teruskan
Tiada istiqamah dalam amalan

Allah..

Lemahnya diri ini
Baru diuji dengan seorang lelaki/wanita
Iman sudah bisu menyepi
Nafsu pula mengawal diri

Allah..

Lemahnya diri ini
Jalan dakwah kata nak tempuhi
Baru saja melangkah kaki
Beberapa tapak sudah berhenti

Allah..

Lemahnya diri ini
Nikmat anugerah Ilahi
Biar sudah tak terhitung lagi
Tapi masih lupa mensyukuri

Allah..

Lemahnya diri ini
Asyik lagha dengan urusan duniawi
Tak pernah khuatir amalan diterima
Atau dipaling

Allah..

Lemahnya diri ini
Bagaimana nak sahut seruan jihad?
Baru sikit dilukai
Sudah menangis meratapi

Allah..

Lemahnya diri ini
Lupa matlamat lupa syari’at
Terkejar-kejar yang tak pasti
Leka dibuai syaitan terlaknat

Allah..

Lemahnya diri ini
Asyik ketawa tak kering gusi
Lupa menangis mengingat MATI…

Ya Allah…
Lemahnya diri ini..
Kami pohon kekuatan daripadaMu
Tuntunilah langkah kami
Biar hanya mampu merangkak
Itu pasti lebih baik
Daripada terus rebah dalam kaku

Berikan kami peluang
Merentasi jalan yang Engkau redhai
Ampunilah kekhilafan semalam
Atas kejahilan kami mengenal makna
Kasih sayangMu…Ya Rabbal’alamin.

 p/s :
sumber dari laman sesawang labahlabah.
diedit sedikit oleh tuan punya blog. *suka hati ai lah. =.=
yang penting mesej yang hendak disampaikan . :)

Friday, 5 November 2010

Senyum


Bismillah..


Orang kata hidup ini tak selalu nya indah
orang kata hidup ini kita perlu selalu mengalah
mungkin benar
tapi aku tahu Dia ada untukku
buat aku tetap tersenyum
walaupun pahit maung menunggu..


p/s : andai ada gadis lebih baik yang menunggu awak,pergilah.. 
saya izinkan.

Wednesday, 3 November 2010

Kisah Cinta

Bismillah.. Assalamualaikum :)
post yg ke 70 ni buat kelainan sedikit. nak kongsi satu kisah cinta.
sebenarnya cerita ni takde lah best mana pun, tapi sangat istimewa kot bagi aku.:P
maaf lah, aku memang macam ni. haha.kisah cinta yang simple pun aku rasa istimewa sangat da.
kan best kalau betul betul wujud lelaki yang ada ciri ciri macam dalam kisah ni kan kan ? :)
entah siapa lah agaknya orang tu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

 Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili  api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

            Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
            Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

            Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT  sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

            Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

                                                                                                            Love,
                                                                                                            Suamimu


Quotes :)


Apabila hati
terikat dengan Allah, kembalilah wanita dengan asal fitrah
kejadiannya, menyejukkan hati dan menjadi perhiasan kepada dunia - si
gadis dengan sifat sopan dan malu, anak yang taat kepada ibu bapa,
isteri yang menyerahkan kasih sayang, kesetiaan dan ketaatan hanya
pada suami.




p/s: sejuk gila sekarang. dalam bilik pun pakai sweatshirt and glove. *mengada. tapi seriyus sejuk ni.
esok last paper. setakat ni Alhamdulillah :) terima kasih ya Allah. :)

Tuesday, 2 November 2010

Wanita Solehah

Bismillah..

Tersentuh mendengar lagu ni. beruntungnya mereka yang diberi gelaran wanita solehah.
Andai aku juga mampu merasai sekelumit perasaan itu...


Tangisan sanubari telah terhenti
Kala suram suria memancar sinarnya
Pertemuan seindah bayangan firdausi
Menjadi zikir kasih yang suci

Lukisan dua jiwa menjadi satu
Terkenang detik bertemunya kau dan aku
Santun berhikmah mengingatkan diri
Hidup dan mati hanya untuk Ilahi

Menggenggam janji cinta ini
Bertemu kasih tanpa jasad
Bicara tanpa suara
Hanya tulisan bahasa indah
Mengeratkan antara kita
Hinggalah ke akhirnya

Kau ku sanjung kerna pengorbanan
Bagai puteri di kayangan
Tika ku lesu hadapi hidup
Kau hembuskan nafas semangat
Penawar hati

*amar amani*

semoga perkahwinan mereka kekal bahagia hingga ke syurga. :)
bestnya dah kahwin!nak kawin jgak lah. tibe. :p



.

Bismillah..

Ya Allah..
di depan ku terdapat pilihan..
namun adakah pilihan itu yang paling tepat?
nafas ku hela.

maaf , saya bukan orang yang kamu cari.
tarbiyah diri saya masih belum cukup kukuh lagi.
Andai jodoh kita memang tersurat di Lauh Mahfuz,
pasti cinta hati ini kamu miliki.
setelah mendapat redha Ilahi.

monolog : mampukah aku menjadi wanita solehah?

Monolog ( 补写)

Bismillah..

Surau.Tingkat 4.Zuhur. Waktu puncak bagi mereka yang keluar makan tengah hari.
Aku di sini, meneleku sendirian. Berdiri di tepi jendela, menjenguk ke tingkat bawah.
Di situ, aku lihat pelajar dari pelbagai ceruk dunia berpusu-pusu keluar masuk dari fakulti
bangunan. Setiap daripada mereka memiliki ekspresi seiras walau tidak serupa. Mereka
tersenyum. Bergelak ketawa. Namun , ada suatu 'kekosongan' dalam senyuman itu, dalam deraian tawa itu.

Teringat aku ketika dalam program KILAT tempoh hari, salah seorang fasi yang menyampaikan tajuk GHAZWUL FIKR (argh.aku lupa lagi namanya.) Dia pernah berkata, cuba letakkan diri kita di atas paras yang tinggi dan lihatlah ragam manusia di bawah mu. Ya, aku mengalaminya sekarang. Di tengah-tengah kesibukan hiruk pikuk kota Beijing, ku berhenti sambil memerhati gelagat orang sekeliling . Mereka terlalu sibuk sehingga mengabaikan kehadiran aku di situ. Suasana senyap sunyi.
Aku melihat mereka ibarat robot yang telah ditetapkan kadar dan rutinnya setiap hari. Hari-hari melakukan pekerjaan/aktivit yang sama. Tidak kah mereka bosan?
Mungkin robot-robot ini cuba mencari keseronokan dalam hiburan seperti clubbing, jamming, and so on. Tapi itu hanya mengisi kekosongan jasad mereka, bukannya jiwa. Seperti suatu lubang hitam yang memakan diri.

Mahu sahaja aku berteriak kepada mereka. " Hey robot ! Sedar lah! " mereka cuma akan membalas dengan pandangan kosong. Sedar dari apa? Lalu mereka terus berjalan dan mencari lagi , apa mungkin ada cahaya yang menerangi lubang gelap dalam diri mereka itu.


"Jika Allah mengkehendaki kebaikan kepadanya, maka dia akan diberi kefahaman di dalam Addin."

"Sungguh engkau (Muhammad) tidak dapat memberi petunjuk kepada orang yang engkau kasihi, tetapi Allah yang memberi petunjuk kepada orang yang Dia kehendaki, dan Dia lebih mengetahui orang orang yang mahu menerima petunjuk . " (28:56)

Friday, 29 October 2010

Terima kasih!

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah. Usrah malam ini ku kira sangat berjaya menyentuh hati hati kami yang baru bertatih mengenal Pencipta, dan mula mengorak langkah di jalan dakwah ini. SubhanaAllah. Maha Suci Allah yang telah pertemukan kami, bersatu di dalam usaha mencari hidayah petunjuk dari Mu. tiada kata yang mampu dilahirkan untuk menggambarkan betapa hebatnya rasa apabila melihat sendiri kebesaran Mu di depan mata. masih segar terasa getar di hati, bergegar iman mendengar cerita daripada sahabat yang mengalami pengalaman itu. kali ini tidak dapat mengupas lebih lanjut, tapi insyaAllah aku akan cuba mencoretkan sedikit kisah yang boleh kita ambil ibrah sebagai pendorong untuk terus bergerak teguh di jalan ini. InsyaAllah. :)

dah lewat ni, mahu buat essay. esok kena hantar dah. T__T
selamat malam bintang :)

Thursday, 28 October 2010

Mungkin

Bismillah..

Mungkin..hati ini pernah menyukai..
Mungkin hati ini pernah menyayangi..
Mungkin juga..

tapi..
Hakikatnya pasti tidak seindah mimpi..
Hakikatnya pasti melukakan di akhir nanti.
Hakikatnya ..dan hakikatnyaa.........
jadi aduhai hati, usahlah menyusahkan diri sendiri..
usahlah berharap lagi..

*aku meninggalkan mu bukan kerana kebencian ku pada mu
tapi kerana kecintaan ku pada Tuhanku melebihi rasa hati ku pada mu.*

mood : sedih. tapi tak tahu kenapa. *ceit kacau betul orang nak exam minggu depan. -.- doakan kami :)


Sunday, 24 October 2010

 Bismilllah.. 

Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah. selamat tiba di beijing sudah.sedikit perkongsian baru diterima. dari seorang sahabat berhati mulia.

"perempuan yang suci adalah perempuan yang dijaga oleh Allah..tidak sedikit pun Allah benarkan mana2x lelaki menyentuh dirinya walaupun hatinya...kerana Allah sangat mencintainya...tetapi andai kita bergelumang dengan cinta lelaki, dimana Allah untuk menjaga kita? Allah seperti melepaskan kita kepada seorang manusia yang lebih banyak mengecewakan kita.....

jika Allah datangkan kesedaran dalam diri kita supaya meninggalkan cinta seorang lelaki,bermakna Allah mahu ambil kita kembali untuk dijagaNYa...mengapa masih ragu-ragu?..
kekuatan usah ditunggu tapi harus dicari...
bila nak jumpa kalau kita asyik tunggu??
Allah dah tegur,
Allah dah sedarkan kita...
tapi jika tak diendah
bimbang Allah terus tak mengendahkan kita lagi....
tersalah dengan maksiat sedangkan kita orang yang faham hukum..

"sebesar2x dosa adalah dosa yang dilakukan ketika kita rasa berdosa melakukannya"
~alghazali

Namamukah yang tertulis di luh mahfuz sana?

Engkaukah yang bakal menemaniku jalan menuju syurga?

Dirimukah yang akan melengkapkan separuh dari agamaku?

Aduhai pria.

Adakah kau yang tercipta untukku?

Jawab pertanyaanku ini.

Jawab!

Kau takkan pernah dapat memberi jawapan

Kerna jawapannya bukan di tanganmu

Tetapi di tanganNya.

Di tangan Tuhan kita; Allah

Tuhanku dan Tuhanmu

Gelisahku memikirkan dirimu

Dan ketakutanku memikirkan Tuhanku

Aduhai pria

Maafkan aku.

Ketakutanku pada Tuhanku melebihi kegelisahanku memikirkanmu

Jemput diriku pabila waktunya tiba

Sebelum sampai saat itu, biarkan aku sendiri bersama Si Dia

Akan kucipta cinta bersama Dia

Sebelum kucipta cinta antara kita

Jadilah dirimu kumbang yang hebat

Dan doakan aku agar menjadi bunga yang mekar



"i've leave him for the sake of Allah"

Sesungguhnya Allah takkan pernah mensia-siakan pengorbananmu sayang

Bilamana kita tinggalkan semua ini kerana Allah semata

Yakinlah! Akan ada sesuatu yang indah untukmu di pengakhiran nanti

Dan sesungguhnya hari kemudian itu lebih baik bagimu daripada yang sekarang (permulaan).

Dan kelak Tuhanmu pasti memberikan karunia-Nya kepadamu , lalu (hati) kamu menjadi puas.

[Ad dhuha: 4 & 5]



Untuk itu

Aku tinggalkan dirimu padaNya



Sesungguhnya aku bertawakkal kepada Allah Tuhanku dan Tuhanmu.Tidak ada suatu binatang melata melainkan Dia-lah yang memegang ubun-ubunnya. Sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang lurus.

(Allah Maha Adil)

[Hud: 56]
usah bersedih atas perpisahan sementara ini
jika benar dia tercipta untukmu

tiada apa yang dapat menghalangnya

sebelum saat itu tiba

berdoalah pada Allah moga diberi kekuatan

mohonlah padanya dengan penuh mengharap


Yakinlah pada janji Allah

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)

[An Nur: 26]



Beruntunglah kamu tatkala Allah memilihmu untuk menyedari hakikat perhubungan antara lelaki dan wanita

Allah memilihmu sayang

Jangan pernah sia-siakan kasih sayang Allah ini



maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya

sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu

dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya

[ As Syams: 8,9,10]



Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: "Tuhan kami ialah Allah" kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat akan turun kepada mereka dengan mengatakan: "Janganlah kamu takut dan janganlah merasa sedih; dan gembirakanlah mereka dengan jannah yang telah dijanjikan Allah kepadamu

[Fussilat:30]

Dan tika kamu merasa lemah

Mohonlah kekuatan dariNya

Allah itu dekat

yakin pasti


Dan jika syaitan mengganggumu dengan suatu gangguan, maka mohonlah perlindungan kepada Allah. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui

[Fussilat:36]

kamu intan terpilih
jagalah kilauanmu sayang

jangan biarkan sang kumbang merosakkannya sebelum yang halal tiba

aku mendoakanmu
sentiasa


 p.s : buat seorang sahabat, syahirah di NZ. semoga kuat selalu :) kamu inspirasi saya tahu? :)

Wednesday, 20 October 2010

Bismillah..

hati. mengapa kau begini?
kau sedih? adulah pada Allah.
kau kecewa? adulah pada Allah
kau menangis? ....
sabar, sabar, sabar .
benteng kan perasaan kau pada dia.
mungkin kau memang bukan pemilik rusuk kirinya.
masa kau masih belum tiba lagi.

Ketahuilah, betapakah banyak hati-hati yang mekar dengan perasaan cinta yang amat berat dan sarat, dan kerana merasakan itulah tanda cinta Ilahi, lantas dipelihara hati itu sedaya upaya, ditahan perasaan yang membara di dada, ditangisi waktu-waktu sukar tatkala cinta itu benar-benar menggegar jiwa dan membungakan rindu yang nyata..namun kerana besarnya cita-cita untuk meraih redhaNya, lantas dihadapi semua itu dengan penuh kesabaran yang mulia.

p/s : maaf. hati perlu rehat sebentar.

Monday, 18 October 2010

Malu

MALU.malu gila kot.haishh..buatbuat COOL. (~_~)


Thursday, 14 October 2010

Pesanan

Bismillah..
 
Dari Nabi S.A.W., "Pada waktu malam saya diisrakkan sampai ke langit, Allah S.W.T telah memberikan lima wasiat, antaranya :

1-   Janganlah engkau gantungkan hatimu kepada dunia kerana sesungguhnya  Aku tidak  menjadikan dunia   ini untuk engkau.
2-   Jadikan cintamu kepada-Ku sebab tempat kembalimu adalah kepada-Ku.
3-   Bersungguh-sungguhlah engkau mencari syurga.
4-   Putuskan harapan dari makhluk kerana sesungguhnya mereka itu sedikitpun tidak  ada  kuasa di tangan mereka.
5-   Rajinlah mengerjakan sembahyang tahajjud kerana sesungguhnya pertolongan itu berserta qiamullail.

Ibrahim bin Adham berkata, "Telah datang kepadaku beberapa orang tetamu, dan saya  tahu  mereka itu adalah wakil guru tariqat. Saya berkata kepada mereka, berikanlah nasihat yang berguna kepada saya, yang akan membuat  saya takut  kepada Allah S.W.T.   Lalu  mereka  berkata,  "Kami  wasiatkan kepada kamu 7 perkara, iaitu :

1-   Orang yang banyak bicaranya janganlah kamu harapkan sangat kesedaran hatinya.
2-   Orang yang banyak makan janganlah kamu harapkan sangat kata-kata hikmat darinya.
3-   Orang yang banyak bergaul dengan manusia janganlah kamu harapkan sangat kemanisan ibadahnya.
4-   Orang yang cinta kepada dunia janganlah kamu harapkan sangat khusnul khatimahnya.
5-   Orang yang bodoh janganlah kamu harapkan sangat akan hidup hatinya.
6-   Orang yang memilih berkawan dengan orang yang zalim  janganlah  kamu  harapkan   kelurusan agamanya.
7-   Orang yang mencari keredhaan manusia janganlah harapkan sangat akan keredhaan Allah daripadanya."

p/s : Dan beranilah kita kerana Allah,sehingga tiada fitnah kepada Allah,sesungguhnya agama Allah itulah satu-satunya



Wednesday, 13 October 2010

Wanita

Bismillah..

Firman Allah SWT :

“Ketika Aku menciptakan seorang wanita,ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku memmbuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan. Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang sering kali datang dari anak-anaknya. Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelebihan tanpa mengeluh. Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan,bahkan ketika anak-anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya. Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalan dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya. Aku juga memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik tidak akan pernah menyakiti isterinya,tetapi kadang-kadang menguji ketabahan dan ketetapan hatinya untuk berada di sisi suaminya tanpa ragu. Dan akhirnya Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bila mana ia perlukan. Kau tahu,kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian mana yang dikenakan,susuk yang ia tampilkan,atau bagaimana ia menyisir rambutnya,tetapi kecantikan seorang wanita itu haruslah dilihat dari matanya,kerana itulah pintu hatinya,tempat di mana kecantikan itu berada.


Istimewanya WANITA kerana....

Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.” 

1. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.
2. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
3. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasullah SAW) di dalam syurga.
4. Barang siapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.
5. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuannya seolah-olah dia telah memerdekakan anak Nabi Ismail.
6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
7. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.
8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.
9. Daripada Aisyah r.a “Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.
12. Aisyah r.a berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?” Jawab Rasullullah SAW “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasullah SAW, “Ibunya.”
13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.
14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun)
15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihd pada jalan Allah.
17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu kebajikan.
19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.
20. Rasulullah s.a.w menjelaskan betapa istimewanya nasib wanita yang hamil jika dia meninggal dalam masa hamilnya. Allah memberikan jaminan kepada yang bersangkutan mendapatkan syurga sebagaimana janji yang Allah berikan kepada kaum lelaki yang mati syhid di medan perang untuk membela agama Allah. Kedudukan yang demikian tinggi bagi wanita yang meninggal saat melahirkan menunjukkan betapa besar harkat yang Allah dan Rasul-Nya berikan kepada kaum wanita. Wallahu taa’la a’lam.

Alangkah bertuahnya anda yang bergelar wanita. Oleh itu banyakkan bersyukur dan bersabar dalam menghadapi liku-liku dalam kehidupan ini.


Sekadar perkongsian dan peringatan buat diri sendiri .
Sheikh Mustafa al Rafie pernah berkata , " Sekiranya kamu tidak memberikan apa apa di atas muka bumi ini, maka kamu seolah olah bahan lebihan dunia."





Monday, 11 October 2010

Cinta?


Jangan berani mengaku kekasih
kalau kau sendiri tak kenal Tuhan
jangan berani ucap cinta
kalau kau sendiri tergapai gapai mencari cahaya
takpayah amik tahu siapa jodoh ku
kenali siapa Tuhanmu
baru datang cari aku.


p/s : teringin nak masuk contest Puisi Pantas Pendek ,tapi rasanya belum sempat daftar gua dah kena tendang out . haha, :p tulis sendiri kat blog lagi senang. 


Insomnia

Bismillah.. 

Ketiduran sebentar,membuat mata semakin segar sehingga ke subuh. pelik betul . -_-" tapi bersyukur. Alhamdulillah ..tidur yg sedikit sudah cukup memadai bagi merehatkan minda. :) bukannya yang dikisahkan oleh 'pakar' kesihatan, kata mereka tidur perlu cukup 8 jam bagi merehatkan badan. tidak kah mereka ketahui Rasulullah SAW dan para sahabat baginda tidak pernah lupa bangun pada sepertiga malam terakhir bagi menunaikan solat malam. Mereka tidak perlu tidur yang secukupnya. kerana Allah menciptakan kita sebagai khalifah dan juga hamba yang mengabdikan diri untuk beribadah, bukan untuk berehat lebih lama dari melaksanakan tugas. kata seorang sahabat kepadaku ,""rehah ghaflah lil rijal"-"kerehatan itu kelalaian bagi rijal".. :p


**Rijal yang maksudkan ialah orang yang ada ciri-ciri tertentu untuk kerja-kerja tertentu.Kerja-kerja tertentu yang dimaksudkan ialah berdakwah dan berjihad untuk menegakkan Khilafah Islamiah di dunia.Ciri-ciri tertentu yang dimaksudkan ialah orang yang faham dan sanggup bekerja serta bekerja untuk menanggung beban dan risiko dari kerja-kerja dakwah dan jihad.
 -rujukan dari : BISMILLAH 


Rasulullah SAW juga telah menyatakan dalam hadis baginda, kelebihan solat pada waktu malam.

Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu mengatakan bahwa Rasulullah bersabda, 'Tuhan kita Yang Mahasuci dan Mahatinggi turun ke langit dunia. setiap malam ketika tinggal sepertiga malam yang akhir dengan berfirman, 'Siapakah yang mau berdoa kepada-Ku lalu Aku kabulkan? Siapakah yang mau meminta kepada-Ku lalu Aku kabulkan? Siapa yang mau meminta ampun kepada-Ku lalu Aku ampuni..'"

Dari Aisyah r.a katanya: “Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam itu berdiri untuk bersolat malam, sehingga pecah-pecah kedua tapak kakinya. Saya berkata kepadanya;” Mengapa Tuan mengerjakan sedemikian ini, ya Rasulullah, padahal sudah diampunkan untuk Tuan dosa-dosa Tuan yang dahulu dan yang kemudian?” Baginda sallallahu ‘alaihi wasallam lalu bersabda, “Tidakkah saya ini wajar menjadi seorang hamba yang banyak bersyukur.” (Muttafaqun ‘alaih)


di dalam Quran juga dinyatakan oleh Allah SWT, 
Orang-orang yang bertaqwa itu sedikit sekali tidurnya di waktu malam. Di waktu menjelang fajar pagi, mereka itu berdoa memohonkan pengampunan dan dari sebahagian hartanya dijadikan hak yang diberikan pada yang meminta dan yang kekurangan.” [Surah Az-Dzaariyaat: 17-19]

jadi tidak kah kamu berfikir ?

ketika balik cuti musim panas lalu,aku menonton satu program tv , TANYALAH USTAZ . dalam episod nya kali itu, beliau menyatakan rumah orang yang bangun solat malam , kelihatannya seperti bintang bintang yang bersinar terang dari pandangan penghuni langit. subhanallah. lihatlah betapa indahnya perumpamaan itu.

sebenarnya terlalu banyak keistimewaan bangun solat malam dan tidur yang sedikit, kalau lihat dari sejarah lalu, banyak tokoh terbilang seperti Sultan Muhamad Al Fatih , Salahudin Al Ayubi dan lain lain lagi , menjadikan solat malam sebagai kunci dan kekuatan utama bagi mereka. kalau tak hengat pergi beli buku sirah

Maaf, bebelan sudah sampai masanya. Akhir kata, kalau nampak kawan kawan yang duk stay up sampai subuh semata nak main game or study burn midnight oil konon , suruhlah dia solat sekejap, bukan lama pun, dua rakaat , insyaAllah lebih berkat .. :) jzkllah..

Sunday, 10 October 2010

Bunga

Bismillah..

Hari ni pagi pagi ada talk dgn Coach Hasnol  ayah johan , so pagi ni terisi lah dgn benda benda ilmiah sikit.alhamdulillah. Coach lebih tekan kan our peak performance and how to become successful, talk dia sgt interesting,every game yg die set kan sangat bermakna, and kalau siapa yang dengar pun terus berkeyakinan untuk capai impian lah. erk,cam hiperbola sikit je . He said :
  • "things are created three times, 1) in the head 2) on the paper and lastly 3) in the reality . 
  • The hardest thing for a man to do is to THINK , and they would rather die than do it , and they DO.
  • what you truly believe in , you can achieve it.
  • Impossible is NOTHING.
  • solat SUBUH pada awal waktu boleh mendidik kekuatan jiwa, and seterusnya menjadikan kita lain dari orang biasa. 
  • FAIL to plan is PLANNING to fail.
  • BE - DO - HAVE
  • In life there are 4 things you cannot recovered, 1) the stone..after the throw 2) the word..after its been said 3)the occasion..after the loss 4) the TIME..after its gone.
  • SABAR . kunci kejayaan.
 "Di atas kesabaran mereka , Allah berikan ganjaran yang besar . "


 ekceli,tajuk entry ni saja je letak . sebab tadi beli bunga sejambak. haha. first time ouh ,teruja sedikit, ye lah takda orang nak hadiahkan bunga ,so beli untuk diri sendiri je. jadilah kan. haha~ white rose and yellow daisy! ^^

back :)

Bismillah..

Assalamulaikum.. sy dah 'balik' ~ lama kan tak update blog?saje nak buat kelainan sedikit , insyaAllah kurangkan merapu lebihkan yg meaningful . baru perasan byk post post yg ntah apa2 je. -_-" blog ni dah lari dari niat asal yg sebenar. Astagfirullahalazim..lalai sungguh hamba Mu ini ya Allah :(

Hao,skrg perbaharui niat asal,utk berkngsi ilmu dgn sahabat sekalian. :)

Niat & Hijrah


عن أمِيْرِ المُؤْمِنِيْنَ أبِيْ حَفْصٍ عُمَرَ بْنِ الخَطَّاب رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ ا للهِ
صلى الله عليه وسلم یَقُولُ: (( إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ آَانَ تْ
هِجْرَتُهُ إِلىَ اللهِ وَرَسُولِهِ فَهِجْرَتُهُ إلى اللهِ ورَسُولِهِ وَمَنْ آَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا یُصِيْبُهَا أَوِ امْرَأَ ةٍ
یَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ)) . رواه إماما الحدثين أبو عبد الله محمد بن إسماعيل بن
إبراهيم بن المغيرة بن بردزیة البخاري، وأبو الحسين مسلم بن الحجاج بن مسلم القشيري
النيسابوري في صحيحيهما اللذین من أصح الكتب المصنفة.

" Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab r.a katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : - ' Sesungguhnya setiap amalan perbuatan adalah dinilai mengikut niat. Setiap orang dinilai dengan niatnya. Sesiapa yang berhijrah kepada Allah dan Rasulnya maka hijrahnya dinilai mengikut niatnya menuju kepada Allah dan Rasulnya. Sesiapa yang berhijrah untuk mendapatkan dunia atau wanita untuk dikahwininya maka hijrahnya dinilai mengikut tujuan hijrah itu." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

rujukan dari http://islamic-way.webnode.com/hadis-pertama/


Ini hadis pertama dari Hadis 40 An Nawawi , mesti semua org pernah belajar kan. tipu gila tak belajar hadis ni menekan kan niat kita sbelum melakukan sesuatu, jika niat kita tak baik , ofcourse apa yg kita dapat kemudian itu tidak akan memanfaatkan kita. Maha Suci Allah, Dia mengetahui segala yg terlintas di hati kita kan. sebab Allah yg pegang hatihati hamba Nya sekalian. :) Seorang sahabat Rasulullah SAW pernah berkata, " Mari kita beriman(perbetulkan niat) sebentar dengan LAILAHAILLALLAH " . MasyaAllah.. bayangkan seorang sahabat Rasulullah yang begitu hebat iman dan sumbangan nya dalam menegakkan Islam,boleh berkata sedemikian, bayangkan kita yang punya selemah lemah iman ini pula. sangat sangatlah jauh.. tetapi pernah kita terfikir adakah perbuatan perbuatan yg kita lakukan sebelum ini adalah niat kerana Allah? mari kita perhatikan dalam kehidupan seorang pelajar , dia rajin belajar setiap hari dengan bersungguh sungguh, nota berbundel bundel , memang tip top lah , kalau budak malas tengok kompem mau menangis , "kenapalah aku tak rajin macam dia ni"  Allah SWT memberi ganjaran jihad bagi sesiapa yang menuntut ilmu ,dgn niat kerana Allah Taala.. tetapi jika pelajar tersebut niat belajar bagai nak rak sebab nak lulus exam , nak masuk universiti yang terkemuka, macam mana nak peroleh pahala jihad tersebut? jadi sebagai pelajar , first of all ,perbetulkan niat sebelum memulakan urusan setiap hari , insyaAllah andai kita niat lillahitaala , setiap urusan itu akan mudah dan berkat :) ini sebagai peringatan buat diriku juga.

sebenarnya hadis ini juga menyatakan tentang HIJRAH   tp aku tidak mengulas di entry ni, insyaAllah kalau ada rezeki akan bersambung nanti . andai kata pnjelasan aku kurang tepat atau salah , mohon maaf segalanya. masih lagi dalam proses belajar utk perbaiki diri. harap kita semua peroleh ssuatu yg bermanfaat dari ilmu yg dikongsi :)


last, nak ucap terima kasih . ^-^

 


Friday, 1 October 2010

K.I.L.A.T.




















Bismillah...

pagi ni bangun bangun pagi je pening pening , semalam tidur lambat , and hidung macam tak selesa , rasa macam nak demam je.

tengok tengok laptop , tetiba teringat kat akhawat akhawat di KILAT ( kursus intensif lingkaran asia timur korea china dan jepun ) ketika balik cuti summer tempoh hari . 5 hari bersama mereka mengukir pelbagai kenangan , benarlah andai ukhwah itu berlandaskan agama Allah , ikatan itu lebih kuat dan ikhlas menyayangi satu sama lain .


p/s : ada keja . gua out dulu . Assalamualaikum :)