Friday, 17 June 2011

Syurga Masih Jauh

Bismillah..

Alhamdulillah..Terima kasih Tuhan.Rasa tidak cukup dilafazkan satu ucapan setiap kali bangun dari tidur,dari diberi peluang merasai nikmat Allah di bumiNya.

Mari kita renung sejenak,apakah hari ini sudah kita lakukan dakwahNya? Apakah hari ini kita berjaya tinggalkan jahiliyyah kita?Pertama-tama saya bercakap untuk diri saya sendiri,ya setiap post juga tidak lain ditujukan buat diri sendiri sebenarnya.Alhamdulillah jika ada yang sudi untuk mengambil manfaat dari ilmu yang tidak seberapa ini.:')

Saya terpanggil untuk berkongsi suatu kisah dari bumi Indonesia,kisah seorang akhawat yang mana ia sangat hebat,tapi tersungkur dek kerana dosa.Namun,Allah masih menyayanginya,dia kembali ingin menebus dosa-dosanya.Semoga Allah kuatkan diri akhawat itu dan keluarga di sana.InsyaAllah,sama-sama kita ambil ibrah dari kisah ini.

****************
Dalam hidup, Allah sering menjumpakan kita dengan orang-orang yang membuat hati bergumam lirih, “Ah, surga masih jauh.” Pada banyak kejadian, ia diwakili oleh orang-orang penuh cahaya yang kilau keshalihannya kadang membuat kita harus memejam mata.
Dalam tugas sebagai Relawan Masjid di seputar Merapi hari-hari ini, saya juga bersua dengan mereka-mereka itu. Ada suami-isteri niagawan kecil yang oleh tetangganya sering disebut si mabrur sebelum haji. Selidik saya menjawabkan, mereka yang menabung bertahun-tahun demi menjenguk rumah Allah itu, menarik uang simpanannya demi mencukupi kebutuhan pengungsi yang kelaparan dan kedinginan di pelupuk mata.
“Kalau sudah rizqi kami”, ujar si suami dengan mata berkaca nan manusiawi, “Kami yakin insyaallah akan kesampaian juga jadi tamu Allah. Satu saat nanti. Satu saat nanti.” Saya memeluknya dengan hati gerimis. Surga terasa masih jauh di hadapan mereka yang mabrur sebelum berhaji.
Ada lagi pengantin surga. Keluarga yang hendak menikahkan dan menyelenggarakan walimah putra-putrinya itu bersepakat mengalihkan beras dan segala anggaran ke barak pengungsi. Nikah pemuda-pemudi itu tetap berlangsung. Khidmat sekali. Dan perayaannya penuh doa yang mungkin saja mengguncang ‘Arsyi. Sebab semua pengungsi yang makan hidangan di barak nan mereka dirikan berlinangan penuh  haru memohonkan keberkahan.
Catatan indah ini tentu masih panjang. Ada rumah bersahaja berkamar tiga yang menampung seratusan pelarian musibah. Untuk pemiliknya saya mendoa, semoga istana surganya megah gempita. Ada juru masak penginapan berbintang yang cutikan diri, membaktikan keahlian di dapur umum. Ada penjual nasi gudheg yang sedekahkan 2 pekan dagangannya bagi ransum para terdampak bencana. Semoga tiap butir nasi, serpih sayur, dan serat lelaukan bertasbih untuk mereka.
Ada juga tukang pijit dan tukang cukur yang keliling cuma-cuma menyegarkan raga-raga letih, barak demi barak. Ad dokter-dokter yang rela tinggalkan kenyamanan ruang berpendingin untuk berdebu-debu dan berjijik-jijik. Ada  lagi para mahasiswa dan muda-mudi yang kembali mengkanakkan diri, membersamai dan menceriakan bocah-bocah pengungsi. Semua kebermanfaatan surgawi itu, sungguh membuat iri.
***
“Ah, surga masih jauh.”
Setelah bertaburnya kisah kebajikan, izinkan kali ini saya justru mengajak untuk menggumamkan keluh syahdu itu dengan belajar dari jiwa pendosa. Jiwa yang pernah gagal dalam ujian kehidupan dariNya. Mengapa tidak? Bukankah Al Quran juga mengisahkan orang-orang gagal dan pendosa yang berhasil melesatkan dirinya jadi pribadi paling mulia?
Musa pernah membunuh orang. Yunus bahkan sempat  lari dari tugas risalah yang seharusnya dia emban. Adam juga. Dia gagal dalam ujian untuk tak mendekat pada pohon yang diharamkan baginya. Tapi doa sesalnya diabadikan Al Quran. Kita membacanya penuh takjub dan khusyu’. “Rabb Pencipta kami, telah kami aniaya diri sendiri. Andai Kau tak sudi mengampuni dan menyayangi, niscaya jadilah kami termasuk mereka yang rugi-rugi.” Mereka pernah menjadi jiwa pendosa, tetapi sikap terbaik memuliakan kelanjutan sejarahnya.
Kini izinkan saya bercerita tentang seorang wanita yang selalu mengatakan  bahwa dirinya jiwa pendosa. Kita mafhum, bahwa tiap pendosa yang bertaubat, berhijrah, dan  berupaya memperbaiki diri umumnya tersuasanakan untuk membenci apa-apa yang terkait dengan masa lalunya. Hatinya tertuntun untuk tak suka pada tiap hal yang berhubungan dengan dosanya. Tapi bagaimana jika ujian berikut setelah taubat adalah untuk mencintai penanda dosanya?
Dan wanita dengan jubah panjang dan jilbab lebar warna ungu itu memang berjuang untuk mencintai penanda dosanya.
“Saya hanya ingin berbagi dan mohon doa agar dikuatkan”, ujarnya saat kami bertemu di suatu kota selepas sebuah acara yang menghadirkan saya sebagai penyampai madah. Didampingi ibunda dan adik lelakinya, dia mengisahkan lika-liku hidup yang mengharu-birukan hati. Meski sesekali menyeka wajah dan mata dengan sapu tangan, saya insyaf, dia jauh lebih tangguh dari saya.
“Ah, surga masih jauh.”
Kisahnya dimulai dengan cerita indah di semester akhir kuliah. Dia muslimah nan taat, aktivis dakwah yang tangguh, akhwat yang jadi teladan di kampus, dan penuh dengan prestasi yang menyemangati rekan-rekan. Kesyukurannya makin lengkap tatkala prosesnya untuk menikah lancar dan mudah. Dia tinggal menghitung hari. Detik demi detik serasa menyusupkan bahagia di nafasnya.
Ikhwan itu, sang calon suami, seorang lelaki yang mungkin jadi dambaan semua sebayanya. Dia berasal dari keluarga tokoh terpandang dan kaya raya, tapi jelas tak manja. Dikenal juga sebagai ‘pembesar’ di kalangan para aktivis, usaha yang dirintisnya sendiri sejak kuliah telah mengentas banyak kawan dan sungguh membanggakan. Awal-awal, si muslimah nan berasal dari keluarga biasa, seadanya, dan bersahaja itu tak percaya diri. Tapi niat baik dari masing-masing pihak mengatasi semuanya.
Tinggal sepekan lagi. Hari akad dan walimah itu tinggal tujuh hari menjelang, ketika sang ikhwan dengan mobil barunya datang ke rumah yang dikontraknya bersama akhwat-akhwat lain. Sang muslimah agak terkejut ketika si calon suami tampak sendiri. Ya, hari itu mereka berencana meninjau rumah calon tempat tinggal yang akan mereka surgakan bersama. Angkahnya, ibunda si lelaki dan adik perempuannya akan beserta agar batas syari’at tetap terjaga.
“’Afwan Ukhti, ibu dan adik tidak jadi ikut karena mendadak uwak masuk ICU tersebab serangan jantung”, ujar ikhwan berpenampilan eksekutif muda itu dengan wajah sesal dan merasa bersalah. “’Afwan juga, adakah beberapa akhwat teman Anti yang bisa mendampingi agar rencana hari ini tetap berjalan?”
“Sayangnya tidak ada. ‘Afwan, semua sedang ada acara dan keperluan lain. Bisakah ditunda?”
“Masalahnya besok saya harus berangkat keluar kota untuk beberapa hari. Sepertinya tak ada waktu lagi. Bagaimana?”
Akhirnya dengan memaksa dan membujuk, salah seorang kawan kontrakan sang Ukhti berkenan menemani mereka. Tetapi bi-idzniLlah, di tengah jalan sang teman ditelepon rekan lain untuk suatu keperluan yang katanya gawat dan darurat. “Saya menyesal membiarkannya turun di tengah perjalanan”, kata muslimah itu pada saya dengan sedikit isak. “Meskipun kami jaga sebaik-baiknya dengan duduk beda baris, dia di depan dan saya di belakang, saya insyaf, itu awal semua petakanya. Kami terlalu memudah-mudahkan. AstaghfiruLlah.”
Ringkas cerita, mereka akhirnya harus berdua saja meninjau rumah baru tempat kelak surga cinta itu akan dibangun. Rumah itu tak besar. Tapi asri dan nyaman. Tidak megah. Tapi anggun dan teduh.
Saat sang muslimah pamit ke kamar mandi untuk hajatnya, dengan bantuan seekor kecoa yang membuatnya berteriak ketakutan, syaithan bekerja dengan kelihaian menakjubkan. “Di rumah yang seharusnya kami bangun surga dalam ridhaNya, kami jatuh terjerembab ke neraka. Kami melakukan dosa besar terlaknat itu”, dia tersedu. Saya tak tega memandang dia dan sang ibunda yang menggugu. Saya alihkan mata saya pada adik lelakinya di sebalik pintu. Dia tampak menimang seorang anak perempuan kecil.
“Kisahnya tak berhenti sampai di situ”, lanjutnya setelah agak tenang. “Pulang dari sana kami berada dalam gejolak rasa yang sungguh menyiksa. Kami marah. Marah pada diri kami. Marah pada adik dan ibu. Marah pada kawan yang memaksa turun di jalan. Marah pada kecoa itu. Kami kalut. Kami sedih. Merasa kotor. Merasa jijik. Saya terus menangis di jok belakang. Dia menyetir dengan galau. Sesal itu menyakitkan sekali. Kami kacau. Kami merasa hancur.”
Dan kecelakaan itupun terjadi. Mobil mereka menghantam truk pengangkut kayu di tikungan. Tepat sepekan sebelum pernikahan.
“Setelah hampir empat bulan koma”, sambungnya, “Akhirnya saya sadar. Pemulihan yang sungguh memakan waktu itu diperberat oleh kabar yang awalnya saya bingung harus mengucap apa. Saya hamil. Saya mengandung. Perzinaan terdosa itu membuahkan karunia.” Saya takjub pada pilihan katanya. Dia menyebutnya “karunia”. Sungguh tak mudah untuk mengucap itu bagi orang yang terluka oleh dosa.
“Yang lebih membuat saya merasa langit runtuh dan bumi menghimpit adalah”, katanya terisak lagi, “Ternyata calon suami saya, ayah dari anak saya, meninggal di tempat dalam kecelakaan itu.”
“SubhanaLlah”, saya memekik pelan dengan hati menjerit. Saya pandangi gadis kecil yang kini digendong oleh sang paman itu. Engkaulah rupanya Nak, penanda dosa yang harus dicintai itu. Engkaulah rupanya Nak, karunia yang menyertai kekhilafan orangtuamu. Engkaulah rupanya Nak, ujian yang datang setelah ujian. Seperti perut ikan yang menelan Yunus setelah dia tak sabar menyeru kaumnya.
“Doakan saya kuat Ustadz”, ujarnya. Tiba-tiba, panggilan “Ustadz” itu terasa menyengat saya. Sergapan rasa tak pantas serasa melumuri seluruh tubuh. Bagaimana saya akan berkata-kata di hadapan seorang yang begitu tegar menanggung semua derita, bahkan ketika keluarga almarhum calon suaminya mencampakkannya begitu rupa. Saya masih bingung alangkah teganya mereka, keluarga yang konon kaya dan terhormat itu, mengatakan, “Bagaimana kami bisa percaya bahwa itu cucu kami dan bukan hasil ketaksenonohanmu dengan pria lain yang membuat putra kami tersayang meninggal karena frustrasi?”
“Doakan saya Ustadz”, kembali dia menyentak. “Semoga keteguhan dan kesabaran saya atas ujian ini tak berubah menjadi kekerasan hati dan tak tahu malu. Dan semoga sesal dan taubat ini tak menghalangi saya dari mencintai anak itu sepenuh hati.” Aduhai, surga masih jauh. Bahkan pinta doanya pun menakjubkan.
Allah, sayangilah jiwa-jiwa pendosa yang memperbaiki diri dengan sepenuh hati. Allah, jadikan wanita ini semulia Maryam. Cuci dia dari dosa-dosa masa lalu dengan kesabarannya meniti hari-hari bersama sang buah hati. Allah, balasi tiap kegigihannya mencintai penanda dosa dengan kemuliaan di sisiMu dan di sisi orang-orang beriman. Allah, sebab ayahnya telah Kau panggil, kami titipkan anak manis dan shalihah ini ke dalam pengasuhanMu nan Maha Rahman dan Rahim.
Allah, jangan pula izinkan hati kami sesedikit apapun menghina jiwa-jiwa pendosa. Sebab ada kata-kata Imam Ahmad ibn  Hanbal dalam Kitab Az Zuhd yang selalu menginsyafkan kami. “Sejak dulu kami menyepakati”, tulis beliau, “Bahwa jika seseorang menghina saudara mukminnya atas suatu dosa, dia takkan mati sampai Allah mengujinya dengan dosa yang semisal dengannya.”
-salim a. fillah,

***************************Ya,ukhti fillah,
sering kali kita merasa lemah apabila terkenangkan jahiliyyah kita,
seringkali juga kita rasa tidak layak menggapai syurga kerana dosa-dosa silam kita.
namun berdirinya kita di jalan tarbiyyah ini,
bukan sia-sia,melainkan telah ditetapkan ukurannya di dalam Kitab paling mulia..

Ukhti,
jangan merasa sedih atau rendah diri,
apabila dirimu dicemuh dihina dicaci,
bergembiralah,walaupun senyuman pahit sekali,
jalan ini telah dilalui para Nabi sebelum kita,
jalan yang sama ditempuhi para penegak kalimah Allah di bumi.
Yakinlah,dalam setiap cemuhan rintangan itu,
ada pahala yang dihitung,ada dosa yang terhapus
kerana kesabaranmu yang tinggi tawakalnya..

Tanyalah kepada hati:“dicarik-carik yang bagaimanakah yang membuatmu terkoyak? sakitmu itu berbekas namun dimanakah yang tidak Allah sembuhkan? dalam dagingmu itu tidak pernahkah Allah menghapusi kesedihan dengan rasa gembira yang indah sebagai tanda kebahagiaan?“ kau bisu hati? ya,aku juga malu.malu pada Dia,nikmat Dia yang manakah yang kita dustakan?

Wahai akhawat dan ikhwah,
sekalipun kita telah terpilih untuk berada di jalan dakwah,jangan sesekali fikir bahawa kita sudah terlepas dari sebarang dosa.Tidak,diri kita hanya manusia biasa, yang seharusnya patut bersyukur sentiasa kerana masih dipandang oleh Allah,masih diberi peluang menjadi antara yang terpilih berbanding manusia lainnya.Tapi itu bukan tiket untuk kita merasa riak takbur bahawa manusia selainnya tidak setanding kedudukan di sisi Allah.
Nauzubillahiminzalik ...

Pernah tak kamu ,ikhwah akhawat, terfikir, seberat macam manakah ujian yang kita mampu pikul? sejauh manakah kekuatan tarbiyyah diri kita yang mampu membuatkan kita tetap di jalan ini? Bagaimana jika suatu hari nanti, kita melakukan dosa yang selama ini kita tidak putus berdakwah supaya menjauhkan diri darinya?
Ibarat tertampar di muka sendiri kan? Itulah,seperti dalam kisah tadi,“Bahwa jika seseorang menghina saudara mukminnya atas suatu dosa, dia takkan mati sampai Allah mengujinya dengan dosa yang semisal dengannya.”jangan kita menghukum seseorang kerana perbuatannya,kerana seandainya diri kita berada di tempatnya ketika itu,mungkin sahaja kita akan melakukan sesuatu yang lebih buruk berbanding si pelaku tadi.

Apabila jari telunjuk menuding ke arah orang lain, adakah diri sedar bahawa empat jari yang lain sebenarnya sedang menuding pada diri sendiri? Ya,mudah benar kita melihat kesalahan orang lain,mudah juga kita meletakkan kata-kata nilai pada diri mereka,tanpa kita sedar sebenarnya apa yang kita ucapkan itu akan berpatah balik dan kembali pada empunya kata.Lidah yang berbicara akan diminta pengadilan di hadapan Allah nanti,apakah bicaranya baik-baik belaka? atau pun sekadar fitnah semata?

Allahurabbi..akhawat dan ikhwah di dalam kisah tadi, sesungguhnya benar-benar mantap sebelumnya,tetapi masih diberi ujian seberat itu.Bagaimana jika kita di tempat sang akhawat tadi? Adakah kita masih mampu menuturkan bahawa 'bayi' dalam kandungan itu sebagai kurnia? atau kita akan membencinya?

Syurga masih jauh.

Bagi saya, diri yang masih hina dalam khilaf, tidak salah menjadi sang pendosa, tetapi benar-benar salah jika tidak mahu bertaubat setelah berdosa.Ingatlah,Allah sentiasa membuka pintu taubatnya untuk hamba-hamba yang ingin kembali mencari cintaNya,kerana saya juga adalah sang pendosa yang seringkali terpedaya dengan dunia,masih merangkak lagi dalam usaha meraih redhaNya. :(

Semoga Allah kuatkan kita semua.Ingatlah,seberat-berat ujian yang kita tanggung sekarang, ada lagi saudara di luar yang menanggung ujian yang lebih berat dari kita.Tetapi satu persamaan antara kita semua, ingatlah, semua itu adalah risalah cinta dariNya.
"Allah, sayangilah jiwa-jiwa pendosa yang memperbaiki diri dengan sepenuh hati. Allah, jadikan wanita ini semulia Maryam. Cuci dia dari dosa-dosa masa lalu dengan kesabarannya meniti hari-hari bersama sang buah hati. Allah, balasi tiap kegigihannya mencintai penanda dosa dengan kemuliaan di sisiMu dan di sisi orang-orang beriman.  "


" Manusia yang paling layak disebut ada kehormatan, keagungan, karamah, ialah seorang hamba yang jiwanya lemah, longlai, semata-mata untuk menjaga agamanya"-abu amar. (syeikh muntalaq)


Mudah-mudahan.setiap kehilangan itu diganti dengan seribu keredhaan.

Izinkan aku kembali Tuhan,
kembali menyembahMu,
kembali untuk mencintaiMu.

-Syafiqah,
17 Jun 2011
mahu menjadi hamba.

4 comments:

Izzati Hashim said...

Allahuakbar. Subhanallah.

Sebak memenuhi ruang jiwa, dan ya, syurga masih jauh utk kumiliki. Allah.

syafiqah.rahmat said...

kan? :( syurga masih jauh...

Anonymous said...

salam. izin utk share :)

syafiqah.rahmat said...

Sahabat,

waalaikumussalam,
sila sila :)
semoga bermanfaat. :)