Thursday, 29 December 2011

Setenang Dhuha

Bismillahirrahmannirrahim..


Kau tahu?
bukan semua orang tahu makna puisi bila membacanya.

Tetapi ada satu Pemuisi Teragung,
yang aku terlalu memujiNya,
dalam setiap deru alir pembuluh darah,
menyesakkan dada.

aku terlalu meminati karya-karya itu,
sehingga alunannya sahaja boleh buat getar frekuensi molekul cecair menjadi tenang.

setenang dhuha.

boleh kau bayangkan bagaimana pula kesannya di hati ku?

tentu.
lebih indah.

"Al Quran adalah petunjuk dan penyembuh bagi orang-orang yang beriman.."
-Al Fussilat (41:44)

~SR 29122011~


p/s : saya sangat meminati tulisan ukhti Umairah Shafei. :)
sebaliknya, tulisan saya sangat teruk . -.-

haha.takpe, takde orang nak baca karya saya.

11 comments:

s.h.s said...

saya suka ;)

Nur Alyaa Bt Mohd Ali said...

tipu sangat takde sape nk baca karya dia ;)
*tetiba teringin nk jumpa empunya blog Umairah Shafei :')

-hazen said...

ada je orang baca?

tentulah kalam Allah lebih indah dari segala puisi.

di zaman nabi memang pengaruh puisi sangat kuat, maka sebab itu mukjizat alquran diturunkan bagi menguasai segala puisi tersebut.

Qautsar said...

Salam alaik ukhti shakirah,
:)

jazakillahukheir,

saya tersenyum seorang.;p


Alyaaa~
hihi. nak jerit je nama awak kuat2 boleh?

rindu fillah.moga tenang di sana ya?

aah! ukhti umairah kan di UIA?

Hazen,

Allah.
semoga menulis ini dari jiwa seorang hamba.

na'am,betul, supaya ummat ketika itu tidak menafikan bahawa ada kuasa yang lagi hebat dari mereka.

:)

Nur Alyaa Bt Mohd Ali said...

boleh2.;) pastu peluk mana2 akhawat kuat2 bayang muka kte :p
jap lgi kne buat jugak ni bayang muka pika ;)
Allah... doakan kita kuat yea di sini :') same goes to you. :)

yup, blaja kt UIA same tapi belum berkesempatan jumpa.
insyaAllah nnti kalau jumpa kte snap pic tunjuk pika aeh ;)

Qautsar said...

Hihi ^^ boleh2,insyaAllah. tapi kaaan, ada kawan kat sini kate muke kite macam alyaa, abistu macam mana? :P


wah! baik2, nnti dah snap kasik pka tengok ye ^^ kirimkan salam pika sekali pada ukhti umairah,kalau jumpa :)

Nur Alyaa Bt Mohd Ali said...

erkkk... aeh? uhuk2...
peluk pndg cermin je lah mcm tu ^^

insyaAllah andai depertemukan. :)
aminnn...

qaseh ashuffi_zahirah said...

sy baca karya akak..:')

Qautsar said...

Alyaa,
haha,peluk cermin lah kalau macam tu:P

insyaAllah,ameen :)


Zahirah,
Allah!

*terharu*

:')

syukran bidadariku

:)

Anonymous said...

salam kak. ingin kongsi yg ini.(surah al-Haqqah:41) sy kurang faham dan mohon penjelasan.

Qautsar said...

Bismillahirrahmannirrahim..

"dan ia (Al Quran) bukanlah perkataan seorang penyair. Sedikit sekali kamu beriman kepadanya."

Al Haqqah: 41

sadaqallahul'azhim.

dari yang akak faham, ayat ini menunjukkan al quran itu bukanlah kata2 yang lahir dari seorang manusia,(penyair pada zaman Nabi ketika itu adalah golongan yang amat berpengaruh kata2 mereka, jadinya ramai kaum musyrikin mengatakan wahyu-yakni al quran yang dibawa Rasulullah saw itu hanyalah kata2 manis seorang penyair, sedangkan ia adalah kalam Allah, ia adalah perintah Allah) mana sama perkataan manusia dengan indahnya kalam Allah. sedangkan penyair ketika itu tidak akan mampu mengeluarkan ayat2 seperti dalam wahyu Allah.

boleh cari penyair ni, -Tufail bin amru kalau tak silap.

dia sendiri adalah penyair, dan mengaku bahawa wahyu Allah --al quran ini bukanlah buatan manusia.

wallahualam bissawab.

asifah jika akak tersilap.
:)